Velikost porcí pro strávníky

Velikost porcí je určena recepturami pro školní stravování.

Příklady váhy porcí v syrovém stavu:

Přírodní (vepřový, hovězí, kuřecí, králičí) plátek, krájené (guláš apod.), masová směs apod. 

MŠ - do 6 let               syrové maso 6,5 dkg
7-10 let                       syrové maso 7 dkg
11-14 let,                    syrové maso 8 dkg
15-18 let, dospělí       syrové maso 8,5 dkg

Rybí filé přírodní

7-10 let                       syrové maso 10 dkg
11-14 let                     syrové maso 10 dkg
15-18 let, dospělí       syrové maso 15 dkg

Knedlíky houskové, bramborové

7-10 let                       hotová porce 140 g
11-14 let                     hotová porce 160 g
15-18 let, dospělí       hotová porce 200 g

Rýže

7-10 let                       hotová porce 145 g
11-14 let                     hotová porce 165 g
15-18 let, dospělí       hotová porce 185 g 
 atd.

Průměrné ztráty hmotnosti potravin tepelnou úpravou:

hovězí maso vařené      41%
hovězí maso dušené     40%
vepřové maso pečené   40%
vepřové maso dušené   38%

Při porcování masa se provádí průběžná kontrola hmotnosti po 10 porcích. Povolená váhová odchylka je +-6%.

Pokud některý strávník nechce plnou porci, může kuchařka jinému strávníkovi přidat.  

Každá kuchařka rozhoduje o množství přídavků.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace