Zápis z Rady školy konané 25.3.2013

28. 3. 2013

Přítomni: L. Fulková, I. Jenková, M. Vaisarová, I. Řeháková, I. Tautzvá, K. Kuchtová, V. Bornová Omluveni: I. Kaufmanová, K. Šrůtková Hosté: K. Nývlt - ředitel ZŠ a MŠ, pí J. Šulcová - zástupce ředitele pro 1. stupeň ZŠ, p. Z. Teichman - zástupce pro 2. stupeň ZŠ, p. P. Zima - člen městské policie, pí Kejdanová - sociální odbor města Police Program jednání: Kázeňské problémy žáků 1. a 2. stupně, volnočasové aktivity dětí a kroužky na školách, sportoviště ve městě, hodnocení 1. pololetí ve všech zařízeních

1. Uvítání všech přítomných a seznámení s programem
2. Volnočasové aktivity - ve škole od začátku školního roku probíhá několik kroužků - pro 1. stupeň je zajišťuje školní družina. A jsou to: ruční práce, vaření, zdravověda. Do kroužků se mohou přihlásit i žáci, kteří jinak družinu nenavštěvují. Na Bezděkově je kroužek vaření, sportovní a počítačový.
Pro 2. stupeň jsou organizovány sportovní hry, míčové hry a stolní tenis.
3. Sportoviště ve městě - mezi sportoviště provozovaná městem patří:
- běžecká dráha na sídlišti - každý rok je zajištěna údržba a odplevelení, udržování povrchu se zajišťuje novou antukou.
- fotbalové hřiště
- koupaliště
- tělocvičny
- víceúčelové sportoviště - v letošním roce by během léta mělo být upraveno a vybudováno v místě bývalého hokejového hřiště
4. Kázeňké problémy žáků- větší kázeňské problémy jsou řešeny ve spolupráci se sociálním odborem (v poslední době to byly dva případy).
V letošním roce je zatím mnohem méně případů záškoláctví.
Co se týká kouření žáků - škola ví, že někteří žáci kouří, ale tento nešvar probíhá mimo školu a občas i se souhlasem rodičů. Škole mezi kompetence nepřísluší řešit to, co žák dělá mimo školu - v době svého volna. Zde je odpovědnost plně na rodičích.
5. Hodnocení 1. pololetí ve všech zařízeních- v letošním roce se zvýšila migrace obyvatel, dochází k častému stěhování dětí během školního roku a tím k úbytku žáků ve třídách.
Mateřské školy jsou plně naplněné.
Pro příští školní rok by mezi školou, vedením města Police nad Metují a obcemi Velké Petrovice, Česká Metuje a Bezděkov měla být uzavřena veřejnoprávní smlouva o umisťování dětí do MŠ.
6. Různé
- Obec Česká Metuje žádá o vstřícnější komunikaci. Návrh - asi jednou za čtvrt roku setkání s vedením obce - vzájemná komunikace o problémech mateřské školy.
- Žádost, aby žákům byly poskytovány informace o vyúčtování školních akcí např. školních výletů, lyžařských výcviků a pod.
7. Diskuse
- Dotaz na vedení školy - zda probíhá doučování žáků 2. stupně.
Ano probíhá. V každém případě je nutná komunikace mezi učitelem a žákem a vzájemná domluva. Je třeba také rozlišovat, zda jde o dítě nepozorné, rušící při výuce nebo zda se jedná o dítě slabší, případně s poruchou učení.
V současnosti po domluvě probíhá doučování matematiky, českého jazyka i třeba zeměpisu. Požadavek na doučování musí být vznesen od žáků.
- Poděkování Unii rodičů za reprezentaci města Police nad Metují na Velikonoční výstavě v polské Scinawce.

Příští školská rada se koná 22.4. od 16 hodin v MŠ Česká Metuje.
Hostem bude p. Nývlt ředitel školy a zástupce obce Česká Metuje