Zápis ze školské rady konané 14.5.2012

16. 5. 2012

Přítomni: I.Jenková, L. Fulková, K. Kuchtová, M. Vaisarová, P. Pavlová, M. Vintrová, I. Kaufmanová, V. Bornová Omluveni: I. Řeháková Hosté: pí. J. Šulcová a pí. D. Baláková Program jednání: Volba zástupce do komise pro výběrové řízení, počty dětí v nadcházejících prvních třídách, spolupráce MŠ a ZŠ

1. Uvítání všech  přítomných

2. Volba zástupce do komise pro výběrové řízení

Na radě města konané 13.5. bylo rozhodnuto, že je nutné zvolit zástupce ze školské rady, který se zúčastní výběrového řízení na ředitele školy.

Před volbou si vzala slovo pí. Jenková a školské radě vysvětlila všechny okolnosti, které vedly k vyhlášení konkurzu.

Školská rada se ke konkurzu vyjadřovala v lednu 2012. V termínu, který byl dán jednáním rady města, byly ze školské rady proti vyhlášení konkurzu 4 hlasy, pro vyhlášení 3 hlasy. S tímto výsledkem byla rada města seznámena na lednovém zasedání a na jeho základě, přestože v radě byla nejednotnost názorů, v lednu konkurz nevyhlásila.

Po tomto datu dostala předsedkyně školské rady ještě dva zbývající hlasy - oba byly pro nevyhlášení konkurzu. Takže konečný výsledek hlasování školské rady je 6 proti vyhlášení a 3 pro vyhlášení konkurzu.

Připomínáme, že rozhodnutí školské rady je pro radu města jen doporučením. Zřizovatel má právo konkurz vyhlásit.

Toho využil v dubnu, kdy se v radě města  o vyhlášení konkurzu hlasovalo znovu. Bylo to po té, co byly ověřeny právní podklady zákona o konkurzech. Při tomto druhém hlasování bylo vyhlášení konkurzu schváleno.

Po seznámení s těmito skutečnosti se přistoupilo k volbě zástupce.

Školská rada jako svého zástupce do výběrového řízení zvolila Marii Vaisarovou.

Pro bylo 7 hlasů, 1 se nezúčastnil hlasování.

3. Navýšení počtu dětí v MŠ Česká Metuje

Pí. Vintrová zmínila stále nevyřešené navýšení počtu dětí v MŠ Česká Metuje. Tento problém je v jednání již od záři 2011. Stále není papírově dořešen - obec stále nedostala písemné vyjádření a potvrzení, že je tento požadavek splněn.

4. Počty dětí v nadcházejících prvních třídách

V současné době zatím není úplně uzavřen konečný počet dětí. U zápisu bylo celkem přijato 55 dětí (z toho 5 z Bezděkova), dále se ještě řeší 8 - 9 dětí s odkladem, které v současné době jsou zvané do PPP v Náchodě.

5. Spolupráce MŠ a ZŠ

Spolupráce mezi mateřskou školou a základní školou je dobrá.

Probíhají vzájemné návštěvy dětí z prvních tříd na podzim ve školce a dětí ze školky v červnu ve škole.

Další spolupráce probíhá s paní Šulcovu, před zápisem do školy, kdy jsou rodičům podávány informace, co bude jejich dítě k zápisu potřebovat a jaké má mít znalosti. Dále po zápise dětí do školy - které děti by měly mít odklad a které mohou nastoupit do školy. Při slavnostním pasování dětí na školáky pak dostávají rodiče informace, co budou děti v září potřebovat, která paní učitelka se stane jejich třídní.

Obě strany si spolupráci pochvalovaly.

6. Různé

Byla nastolena otázka nového zástupce za rodiče polické školy - v současnosti jsou zastoupeni pí. Pavlovou, která letos končí ve své funkci v Unii rodičů a bude nutné zajistit za ní náhradu. Její funkci by měla převzít pí. Iveta Taucová, která jí již letos velmi pomáhala. Z tohoto důvodu byla pí. I. Taucová pozvána na příští schůzku školské rady.

 

Příští školská rada bude 26.6.2012 v Divadelním klubu.