Zápis ze školské rady konané 20.1.2015

4. 2. 2015

Přítomni: pí Kuchtová, pí Jenková, pí Vaisarová, pí Maryšková, pí Řeháková, p. Vaněček Omluveni: pí Fulková, pí Kaufmanová, pí Šrůtková Host: .p Nývlt Program jednání: Sportoviště ve městě, kázeňské prohřešky žáků, Unie rodičů

1. Uvítání všech přítomných – pí Jenková, omluva nepřítomných
2. Sportoviště ve městě – Město dětem i dospělým nabízí různé možnosti sportovního vyžití. Každý má k nabídce svůj přístup.
Město v nejbližší době bude dávat veřejnosti možnost k vyjádření – dotazníky ke sportování ve městě.
Současná nabídka: ZIMA: vlek na Nebíčku, ledová plocha na sídlišti, lyžařské trasy – vše je závislé na počasí a sněhové nabídce.
LÉTO: Koupaliště – opět záleží na počasí, Sokol, Spartak, školní kroužky.
Město dále podporuje turistické aktivity, online bruslení a podobné akce.
3. Kázeňské problémy – V současné době, podle sdělení p. Nývlta, je chování žáků v rámci možností, nejsou žádné vážné prohřešky, které by bylo nutno řešit.
4. Unie rodičů – v sobotu 17.1. uspořádala ples. Dále se zjistilo, že od jara 2013, kdy byly zrušena registrace, není registrována, čeká se tedy na odpověď krajského soudu. Již několik let leží práce celé Unie jen na několika málo lidech. Je nutné si promyslet, co bude s Unií dál. Unie již několikrát oslovila rodiče, kteří mají chuť v ní pracovat, ale odezva nebyla nikdy velká.
P. Nývlt přednesl pohled na spolupráci školy a Unie rodičů, především v čem škola Unii pomáhá.
Znovu byla vznesena žádost o vyúčtování hospodaření Unie. To by se mělo objevit v dalším čísle občasníku Duha.
5. Diskuse – dotaz na využití venkovní učebny – učebna se využívá za pěkného počasí od září 2014. Využít ji mohou jak učitelé ZŠ, tak učitelky MŠ. Bohužel na podzim nebylo mnoho vhodných dnů.
- Dotaz, zda se využívají ponky při hodinách pracovní výchovy – ano, využívají se v 6.třídě, kdy žáci pracují se dřevem. Hodinu mají vždy jednou za 14 dní.
- Dotaz, zda by v rámci pracovní výchovy nebylo vhodné uklízet v okolí školy – odpověď: děti občas uklízí, uklízí též pan školník, není to však denně.
- V současné době se zvažuje oplocení pozemku kolem školy – jako vhodná ochrana nové fasády. Zároveň se zvažuje vybudování sportoviště před školou, kde by byla běžecká dráha a doskočiště. Vše je v jednání.
- Personální obsazení školní jídelny – v jídelně došlo ke změnám. Za posledních 10 let se zde prostřídalo 12 kuchařek. Ze strany vedení školy jde o stabilizaci týmu. V současné době se zlepšila kvalita a úroveň obědů.
- Poplatky v 1.třídě – v letošním školním roce děti v 1.ročníku platily 200Kč za balíček, který obsahoval: barevné papíry, modelovací hmotu, vodovky, štětce, pastelky, tužky, pero, zmizík, nůžky, gumu, deníček na zapisování úkolů. A dále pak v listopadu částku 723 Kč za pracovní sešity. V současné době není na žáky v1.třídě dáván žádný příspěvek od státu a se hradí částka celá.
Pro příští školní rok by bylo vhodné již u zápisu rodiče informovat, aby počítali s částkou okolo 1500Kč, které budou muset na začátku roku investovat.
- Pohled rodičů – na žáky v 8. a 9. ročníku jsou zvýšené nároky. Vysvětlení – žáci se chystají k přijímacím zkouškám. Letos proběhne návrhu ověřování, že by se dělaly zkoušky na všech školách stejné. Žák by zkoušky absolvoval jen jednou. Polická škola má stále snahu udržet si standard.

Termín a čas příští schůzky bude sdělen dodatečně.