5. 3. 2021

Vážení rodiče,  došlo k situaci, kdy jsou z nařízení vlády mateřské školy uzavřeny. Několik týdnů se teď s vámi opět neuvidíme. Naší povinností je, zajistit distančním způsobem vzdělávání dětem, pro které je předškolní vzdělávání povinné.

  Manuál nám umožňuje volbu mezi online a offline výukou. Společně jsme se shodly na offline způsobu výuky. Nepřipadá nám vhodné  takto malé děti usazovat k počítačům v nějaké pevně stanovené časy, zvlášť, když víme, že mnoho z nich má starší sourozence na distanční výuce a i někteří rodiče pracují na home office. Rozhodně nechceme přidělávat rodičům další starosti a povinnosti s výpočetní technikou.

 V našem případě se bude jednat o inspirativní tipy na společné aktivity dětí a rodičů v přirozeném domácím  či venkovním prostředí přispívající k celkovému rozvoji dětí. Také tipy na samostatnou práci dětí.

 Mladší děti mají činnosti dobrovolné, předškolní děti povinné. Předškolní děti obdrží navíc bezkontaktně pracovní listy, které je třeba vypracovat a zakládat si je doma. Poté, až se do mateřské školy vrátíme, pracovní listy nám předáte a nám budou sloužit pro hodnocení pokroků dětí a jako důležité podklady do portfólií dětí.

 Nabídku činností budeme zadávat v určitých časových intervalech podle tématu a to  3.března, a pak vždy u úterý.  Další téma vám zveřejníme  16. března.

 

 

 

  1. - 12. března 2021

 

Téma „Ten dělá to a ten zas tohle“

 

V měsíci březnu se zabýváme s dětmi lidským povoláním. V současné době je pozorování lidí při výkonu povolání velice omezené, ale máte možnost snad některá povolání potkat venku na vycházkách po obci a okolí. Určitě můžete potkat poštovní doručovatelku, prodavače, popeláře, různé dělníky i odborné pracovníky na stavbách, zemědělce, chovatele zvířat, záchranku, hasiče, řidiče, policii, myslivce ......

  S dětmi si o těchto profesích vyprávějte, pozorujte, pojmenujte nářadí, náčiní a stroje, které k práci potřebují. V čem je jaká práce přínosná, nebo popř. čím je nebezpečná a náročná, specifická, všímejte si, že lidé musí dodržovat určitá bezpečností opatření (ochranné vesty, helmy, ohrazení ).

 Zeptejte se dětí, čím by se jim líbilo být v dospělosti, a proč. Předškolní děti by měly rozeznat rozdíl mezi zaměstnáním a domácí prací. (např. - to, že maminka vaří, neznamená, že je kuchařka). Vysvětlete dětem, jakou profesi máte vy, co v zaměstnání děláte.

  Užijte si s dětmi hry na povolání. Určitě se pobavíte. Můžete si zahrát na lékaře, na kadeřníka, na pošťáka, na vlak, na kuchaře nebo cukráře, na policii......K těmto hrám si i můžete vytvořit nějaké pomůcky a nenásilnou formou tak rozvíjet jemnou motoriku dětí formou stříhání, vybarvování, lepení..... Zahrajte si na zedníky, postavte domy, města, silnice z kostek a různých stavebnic.

 

 Poprosíme vás, pokud se vám společně  s dětmi něco podaří,  dětské výrobky, jakékoliv obrázky, stavby  nebo hry nafoťte a zašlete jedné z pí učitelek na školní mail .

vrabcova@zspolice.cz                            wernerova@zspolice.cz

 Fotografie vaší domácí práce je naší povinností založit do portfólií dětí a doložit případným kontrolním orgánům. S vaším svolením můžeme či nemusíme ještě zveřejnit fotografie na stránkách školy nebo v aplikaci MŠ.  Ideálně poprosíme o 1-5 fotografií na konci každého tématu.

 V případě nejasností a dotazů neváhejte zavolat na služební telefon – 778 053 062.  Jsme pro vás k dispozici ve všední dny od 10.00 do 12.00 hod. Rády vám pomůžeme a poradíme.

 

 

 

Zadání pro předškolní děti:

 

- kresba povolání – nakreslit člověka při výkonu nějakého povolání ( prosíme, založte do svých pracovních listů, obrázky budeme potřebovat v MŠ) Dbejte na správné držení tužky!

 

- pojmy kulaté, hranaté, špičaté – používejte při běžných činnostech v domácnosti a na zahradě

 

- tvoření zdrobnělin – např. ryba – rybička, strom – stromeček, oko – očičko....

 

- řazení podle velikosti – možné řadit cokoli, co doma nebo na zahradě objevíte – pastelky, kostky, kamínky, klacíky, plyšová zvířátka, hrnečky, autíčka .......

 

- z pohybové oblasti procvičujte kotrmelec vpřed a přeskakování sounož přes nízkou překážku – vpřed i vzad

 

- naučte děti nějakou básničku a písničku na toto téma

 

 

Závěrem přejeme všem rodičům i dětem pevné zdraví a těšíme se snad brzy na viděnou.

 

 

Přikládáme některé doporučené odkazy pro zpestření činností a pro celkový rozvoj vašich dětí:

 

https://t.ly/z5va

https://www.mediacreator.cz/mc/index.php

 

 

Soubory