9. 5. 2018

V pátek 4.5. jsme vyjeli na exkurzi. Měli jsme vyjednáno, že si budeme moci prohlédnout nádraží v Teplicích nad Metují a seznámit se s prací výpravčího.

Cestu jsme zvolili vlakem. Na nádraží v Polici jsme si prohlédli vstupní halu a čekárnu. Pak jsme přejeli do Teplic. Zde jsme se nejprve podívali na odjezdy tří vlaků. Pak se nám již věnoval pan výpravčí. Ukázal nám řídící pult, vysvětlil nám, jak na něm ovládá výhybky, co vše musí sledovat, jak objemná pravidla vlakové dopravy se musel naučit a že každý rok musí znovu skládat testy, aby mohl svou práci vykonávat.

Měli jsme možnost si prohlédnout drezínu, která se právě chytala k odjezdu. U drezíny byl připojen jeřáb a my sledovali, jak se s ním pracuje.

Dále jsme se seznámili s ručním přehazováním výhybek. To jsme  si mohli i vyzkoušet a zjistili jsme, že je potřeba hodně velké síla. Podívali jsme se i na elektrické ovládání výhybek a viděli i kliku, která se používá, když nejde proud. Zajímavá byla i místnost s elektrickým zázemím a záložními bateriemi.

Po svačině jsme se podívali do čekárny a prohlédli si staré otočné jízdní řády i nové, které zde byly vyvěšeny. Pak již byl čas na přesun do Adršpachu.

Zde jsme si prošli skály, svezli se na lodičkách (pro některé to byla úplně první jízda a museli překonat strach z neznáma), utratili kapesné za drobnosti, uviděli dravé ptáky a pěšky se přesunuli do teplických skal. Tady jsme svou exkurzi ukončili a vlak nás zase odvezl domů.

Během celého dne jsme našlapali mnoho kilometrů, dozvěděli se hodně nového a zajímavého. Vraceli jsme se příjemně unaveni a plni krásných zážitků.

Soubory