10. 10. 2022

Velmi často ve škole mluvíme o tom, že teď právě rostou houby a že je žáci s rodiči chodí sbírat. Proto jsme se v úterý 4.10. pustili do praktického poznávání. Nejprve jsme si otestovali, jak na tom opravdu se znalostí hub jsme.

Z pěti jedlých vzorků jsme většinou poznali jen hříbky. Pak jsme si ukázali další jedlé i nejedlé houby. Vysvětlili si rozdíly a všechny jsme si pěkně roztřídili. Také jsme si vysvětlili zásady správného sběru a chování v lese.

Pak ale jsme dostali velmi těžký úkol – uvařit z nich polévku. Někteří z nás drželi ostrý nůž poprvé v ruce. Krájeli jsme cibuli, mrkev, houby a škrabali brambory. Nelehké bylo i vkládání surovin do hrnce s horkou vodou. Ale zvládli jsme to. Výsledkem byla čistě houbová a bramborová polévka s houbami.

Dobu, kdy se nám polévky vařili jsme využili k práci s počítači, kde jsme si vyhledali on-line atlas hub. Při prohlížení ukázek jsme si potvrdili, že je moc důležité sbírat opravdu jen ty houby, které bezpečně známe.

Obě polévky jsme pak ochutnali při obědě. U něho jsme si dali i polévku naší paní kuchařky. No řekněte, komu se podaří mít k obědu tři polévky. Bylo to prostě SUPER.

Soubory