14. 6. 2023

Začátek měsíce patřil v naší školce životu na louce. Poznávali jsme různé druhy hmyzu a stádia jejich života. Pomocí encyklopedií a příběhů jsme nahlédli do hmyzích společenství.  Hráli jsme si na kukly, motýlky, mravence i včelky. Děti se učily především spolupráci v kolektivu, zaujmout a přijmout svoji roli ve skupině.  Při pobytu jsme hmyz pozorovali, sledovali jeho chování a zkoumali detaily hmyzích tělíček pod lupou. Vyzdvihli jsme význam hmyzu pro život na Zemi i pro člověka.

V druhé části května byla naším tématem domácí zvířátka. Děti z vesnice mají ke zvířátkům blízko a tak jsme se měli o co opřít. Děti se učily zvířátka poznávat, pojmenovat dospělé jedince i jejich mláďata. Vědí, čím se živí i jaký mají užitek pro člověka. Známe o zvířátkách spoustu básniček, písniček i pohádek. Dokážeme je už všichni převyprávět? Na vycházkách po vsi a pastvinách jsme zvířátka pozorovali, sledovali jejich zvláštnosti v chování a krmili je. Učili jsme se k nim přistupovat ohleduplně, s respektem a citem. Zvířátka jsme kreslili i modelovali. Postavili jsme si farmu s dřevěnými zvířátky.

Z květnových akcí :

Využili jsme rozkvetlých luk plných pampelišek a užili si Pampeliškový den. Pletli jsme věnečky, vyráběli řetízky, tancovali na louce jako víly, hrály si. Zazpívali jsme pampeliškám naši písničku.

18. května proběhl zápis do školky na příští školní rok. Rodičům jsme ukázali prostory školky i školy, odpovídali jsme na jejich dotazy, malé děti jsme se pokusili zapojit do našich her.

Starší děti absolvovaly Nonstop školku – přespávaly jednu noc ve školce. Užily si nabitý odpolední program. Jeli jsme autobusem do Police n.M., kde děti dostaly sladké osvěžení. Procházkou jsme došli do Radešova. Prohlédli jsme si zdejší stáje, vyslechli si přednášku o koních a na jednom z nich se povozili. Zahráli jsme si šipkovanou, k večeři opekli vuřtíky, užili spoustu zábavy i legrace. Děti se ukázaly jako velmi odvážné a statečné, protože všechny zvládly projít potmě s baterkou stezku odvahy až k pokladu. Potom už rychle zalezly do spacáků. Ráno jsme dětem gratulovali a předali diplom pro vzpomínku.

Soubory