25. 6. 2019

Ve středu 19.6.2016 jsme vyjeli na náš letos již čtvrtý Projektový den. Jeli jsme do malé vesničky Poniklá. Ta je známá výrobou perličkových ozdob.

Na začátku exkurze jsme se seznámili s historií foukání perliček a prvními způsoby jejich výroby. Na samém počátku se perličky foukaly ústně. Dále jsme se seznámili s vývojem lisů na perličky, různými formami na výrobu perliček. Viděli jsme skleněné tyčinky, ze kterých se perličky vyrábějí. Pak nám slečna Nováková prakticky ukázala, jakým způsobem se perličky vyrábějí. Již v této místnosti jsme mohli vidět zajímavé výrobky z perliček.

Dále jsme navštívili laboratoř, kde se perličky stříbří. I zde jsme se nejprve dozvěděli historii stříbření. Zaujalo nás, že v dřívějších dobách, kdy se stříbřilo ústně, mohlo dojít k pozření roztoku. Zaměstnanci pak mívali černé zuby.

Třetí zastávkou byla dílna na barvení skla. V ní bylo nutné udržovat stálou teplotu a vlhkost. Viděli jsme zde nejen odstíny barev, které se používají, ale seznámili jsme se i s vadami, ke kterým při barvení může dojít.

Čtvrté místo naší zastávky byla kreslírna. Zde jsme se seznámili s tím, jak se na perličky maluje. Úkolem kreslířky bylo malovat obličeje, části těla apod. Malování bylo ruční a bylo třeba se zdržet přesně dané předlohy,

Poslední částí výroby byla dílna, kde se perličky řezaly a vytvářely se z nich ozdoby. Byla zde také expozice hotových výrobků. Byli jsme překvapeni, co všechno z perliček jde vyrobit. Paní Nováková nám tu ukázala, jak se vyrábí jednoduchá hvězdička. Naším úkolem bylo si postup zapamatovat. Po prohlídce dalších částí továrny jsme došli do kreativní dílny a zde si každý zkusil předvedenou hvězdičku vyrobit. Když se každému hvězdička povedla, rozloučili jsme se s paní Novákovou.

Projektový den hodnotíme jako velmi přínosný. Žáci se dozvěděli spoustu nových informací, celý pracovní postup výroby perliček a výrobků z nich, náročnost této výroby. Překvapilo nás, že i v dnešní době jsou výrobky, které se vyrábějí ručně. Zjistili jsme, že tato práce je zajímavá, ale hodně náročná. Paní Nováková byla výborně připravena a žáky svým výkladem zaujala. Ve firmě se nám velmi líbilo.

 

Soubory