13. 3. 2023

Téma měsíce února - „Já, malý človíček“.

Zabývali jsme se lidským tělem. Děti  pomocí  encyklopedií, obrázků a her poznávaly stavbu a části lidského těla, orgány i funkce některých z nich. Pojmenovaly pět smyslů a pomocí smyslových her je procvičily. Rozlišovaly vůně, poznávaly předměty podle hmatu, ochutnávaly, zahrály si sluchové hry apod.

Povídali jsme si o zásadách zdravého životního stylu. Už víme, jak o tělo pečovat, aby vydrželo dlouho zdravé a vitální - vhodné oblékání a  pobyt na čerstvém vzduchu, zdravá strava a důkladná péče o zuby. Není také potřeba zbytečně riskovat.

Hráli jsme si na lékaře a pacienty, zkoušeli si vzájemně ošetřovat jednoduchá zranění, používat náplast a obvazy. Děti vymýšlely diagnózy a snažily se nasadit správnou léčbu. Při hrách se učily spolupráci a důvěře.

Vzhledem ke krásnému bílému únoru a spoustě sněhu jsme si s dětmi užívali při pobytech venku zimních radovánek v plném rozsahu. Děti jezdily na bobech, stavěly bunkry i sněhuláky, vyšlapávaly cestičky, dělaly andělíčky, kreslily klacíky do sněhu.

V únoru jsme si užili dvě akce:

První z nich byl Karneval. Přípravě a výzdobě třídy na tuto oblíbenou akci jsme s dětmi věnovali celý týden. Děti pak přišly v den karnevalu do školky v krásných originálních maskách. Užily si spoustu tance, zábavy i překvapení. Domů si na památku odnášely nafukovací balónek a frkačku.

Navštívili jsme DDM Domino v Hronově. Děti si pod vedením lektorky vyrobily zajíčky z keramické hlíny. Vyzkoušely si také svoji sílu a odvahu při lezení na boulderingové stěně. Zde si zahrály i několik pohybových her.

Soubory