18. 10. 2022

Téma - U nás ve školce

V měsíci září jsme přivítali v mateřské škole nové malé kamarády a snažili se jim pomoci s postupnou adaptací. Děti se učily vzájemné ohleduplnosti a toleranci. Poznávaly se pomocí různých her, poznávaly jména, značky, hledaly si k sobě kamarády na hru.

Všichni společně jsme se domluvili na pravidlech vzájemného soužití a učili jsme se pravidla dodržovat, aby nám ve školce bylo dobře a příjemně. Učíme se také používat kouzelná slovíčka.

Ve třídě MŠ se děti seznamovaly s herními koutky, učily se zacházet s  hračkami a pomůckami. Hračky se naučily uklízet na své místo. Děti se také postupně učí samostatnosti v jídle, oblékání i hygieně.

Vytvořily první výrobky a obrázky, kde předvedly svoji zručnost s nůžkami, lepidlem, temperovými barvami, pastelkami, modelínou.

V tělocvičně se děti učily bezpečnému pohybu s náčiním a na nářadí.

Prošli jsme si s dětmi všechny prostory budovy MŠ a ZŠ, seznámili jsme se s ostatním personálem a navštívili i naše kamarády v první třídě ZŠ.

Na vycházkách se děti naučily bezpečné chůzi ve dvojicích po chodnících a po krajnici. Co počasí dovolilo, užívaly si i volného pohybu a poznávání okolí.

Druhá polovina měsíce září patřila příchodu nového ročního období – podzimu. Děti se naučily charakterizovat podzimní období několika základními znaky. Povídali jsme si o větru, dešti, houbách, práci na polích.  Děti se učily pojmenovat některé jedlé, nejedlé i jedovaté houby.

Naučili jsme se písničky „Šla Nanynka do zelí“, „Prší, prší“ a „Jedna, dvě, tři, čtyři pět“

Básničky umíme „Hříbek“ a „Paci, paci“.

Předškolní děti prošly kontrolou držení kreslícího náčiní a prověrkou výslovnosti. Učily se rytmizaci slabik, procvičily sluchovou  i zrakovou paměť. Hledaly nesmysly v obrázcích, dělaly grafomotorická cvičení. Při zadání úkolů se učí vnímat instrukce a učí se jimi řídit.

V měsíci září jsme stihli tři akce:

Přijel k nám zpěvák Honza Krejčík. Písničkami a polštářky pobavil nás, školní děti i děti z petrovické školky.

Dne 22.9. proběhla drakiáda. Zúčastnilo se jí 32 draků dětí z bezděkovské školy i školky.

S dětmi jsme byli na polodenním výletě v lese u Nízké Srbské na houbách – za sběrem i poznáním.